Blogia
Imatges del benestar Imágenes del bienestar

Presentació/Presentación

INAUGURACIÓ DE LA VIDEOINSTAL·LACIÓ

INAUGURACIÓ DE LA VIDEOINSTAL·LACIÓ Paralel·lament a les dues jornades de debats sobre les Imatges del benestar/els motius de l'emigració en un món globalitzat, es va inaugurar la videoinstal·lació de Claudio Zulian "Retrats de discursos/Els motius de l'emigració". La videoinstal·lación es podrà veure a Can Xalant fins a finals de gener.

CONCLUSIÓ DE LES DUES JORNADES DE DEBATS

CONCLUSIÓ DE LES DUES JORNADES DE DEBATS Les dues jornades de debats a Can Xalant es van duur a terme amb èxit. Tant les ponències com els debats succesius es publicaran pròximanet en aquest blog.

IMATGES DEL BENESTAR - programa del seminari 18 i 19 de desembre - inauguració de la videoinstal·lació

Imatges del benestar

Motius de les migracions en la societat de consum globalitzada

 

Dimarts 18 de desembre

 

19h Seminari:

Robert Tomàs, economista. Àngels Pascual, sociòloga. Papa Sow, geògraf.

 

21h Inauguració de la videoinstal·lació de Claudio Zulian, Retrats de discursos/Els motius de l'emigració

 

Dimecres 19 de desembre

 

19h Seminari

Francesc Puntí, psicoanalista. Alain Blomart, antropòleg. Claudio Zulian, artista i director de cinema.

 

 

 

Els Ponents

 

Ángels Pascual de Sans

Llicenciada en Ciències per la Universitat de Barcelona, es dedica des de fa anys a l’ensenyament i a la recerca en el camp de les Ciències Socials. L’interès professional se centra actualment en temes de mobilitat, migracions i assentament de la població, i en metodologia de la recerca. És professora del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del Grup de Recerca sobre Migracions (GRM) de la mateixa universitat. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Papa Sow

Es Licenciado y Doctor en Geografía. Además de ser miembro del GRM, es actualmente colaborador del Grupo Inmigración y Sociedad de la Información (IMSI) del Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Sus intereses de investigación científica se centran en: las migraciones internacionales de los senegaleses y de los gambianos entre África y el resto del mundo, y particularmente en Catalunya y en España; los inmigrantes africanos y las TIC (Tecnologías de la Información y de la Comunicación); las relaciones y conflictos de ideas e intereses dentro de las comunidades inmigradas; el comercio ambulante y sus dinámicas; los cambios familiares de los inmigrantes africanos, el género, la vida matrimonial y la producción en el contexto de la inmigración; la interculturalidad; los ahorros populares de los inmigrantes; la “diáspora” inmigrante; las mujeres y la exclusión social; las emigraciones históricas de los Catalanes y españoles en África; el codesarrollo y la cooperación al desarrollo, los ahorros populares.

 

Robert Tomàs

Licenciado y Doctor en Ciencias Económicas por la Universidad de Barcelona. Actualmente es profesor del Departamento de Economía Aplicada de la UAB. Dos son sus principales áreas de interés: en primer lugar la denominada "cooperación para el desarrollo", en la que ha trabajado, investigado e impartido cursos desde 1983; en segundo lugar la problemática en torno a la pobreza, el consumo y el bienestar.

Su blog: http://lacomunidad.elpais.com/robert-tomas00

 

Francesc Puntí

Psicoanalista. Licenciado en psicología. Miembro de la Escuela Lacaniana de Psicoanálisis y de la Asociación Mundial de Psicoanálisis. Coordinador clínico y Psicoterapeuta de la UME, Institucion Balmes de Sant Boi de Llobregat.

 

Alain Blomart

Doctor en Antropologia i Història de les Religions per la Sorbona. Professor invitat a la universitat de Harvard (USA) i "Maître-Assistant" a la Universitat de Friburg (Suïssa). Desde fa 6 anys, coordina un postgrau a la Universitat de Barcelona sobre "Immigració, religions i identitat".

 

Claudio Zulian

Doctor en Estética, Ciencia y Tecnología de las Artes. Artista y director de cine. Su página personal: http://www.acteon.es/czulian

 

 

IMÁGENES DEL BIENESTAR - PRESENTACIÓN

Emigrar, desear

La decisión de emigrar se toma en origen por muy diferentes razones: sociales, culturales, políticas, biográficas. Aunque sea una cuestión esencial para la comprensión cabal del fenómeno migratorio, la motivación de la migración ha sido relativamente poco estudiada. El acento ha caído mucho más en la problemática de la llegada a destino, y, si acaso, de los avatares del viaje.

Las imágenes transmitidas por los medios de comunicación tienen un papel fundamental en la creación de un imaginario del "bienestar" centrado tanto culturalmente -la sociedad de consumo- como geográficamente -Europa, Estados Unidos-. Un imaginario que constituye uno de los resortes principales para decidir emigrar y que, más allá de algunas apreciaciones genéricas, tampoco ha sido muy estudiado.

La intersección de los dos campos de estudio -migraciones y medios de comunicación- nos parece un terreno de suma importancia, cuya exploración puede permitir aclarar cuestiones culturales, sociales y políticas actualmente fundamentales.

El proyecto

Se trata de un estudio interdisciplinario y transversal del impacto de los medios de comunicación en los imaginarios de los lugares geográficamente alejados de Europa y Estados Unidos, esencialmente los lugares de origen de las migraciones que afectan a España. Un estudio donde quisiéramos conjugar diferentes saberes, desde el académico al artístico, puesto que este último, por ejemplo, supone una sensibilidad especial hacia aquellos aspectos de la cultura que por ser difícilmente cuantificables son raramente tenidos en cuenta.

Pensamos sobretodo en ciertas dimensiones culturales ligadas a los deseos, las expectativas y los afectos, y en general a la elaboración personal de una visión del mundo en la que confluyen elementos generales y biográficos, afectivos y racionales. Estamos convencidos de la necesidad de considerar los migrantes como sujetos portadores de proyectos y no como pasivos receptores de presiones económicas, sociales y políticas. Y menos aún como meros objetos de estudio.

Es la razón por la cual hemos decidido producir paralelamente una reflexión discursiva y una videoinstalación, una presentación audiovisual en la que no huiremos de aspectos subjetivos o impresionistas, en coherencia con el campo y la modalidad de la investigación, y en la que cabrá la palabra de los migrantes.

Nuestra ambición es también explorar nuevas formas de producción de la cultura que traspasen no sólo las barreras de las diferentes disciplinas científicas, sino también los campos de la expresión subjetiva (arte, literatura, cinema).

Consideramos que éste es el desafío al que nos encara el enorme desarrollo de los medios de comunicación que si, por un lado, zarandea la cultura del libro, por otra parte no consigue por ahora proponer formas "ciudadanas" de transmisión de la cultura.

Que es

Imágenes del bienestar es un seminario y una videoinstalación donde se investigan formas y génesis del imaginario del "bienestar" entre las personas que han decidido emigrar, con especial atención a grupos y personas que provienen de África -y que tienen una presencia masiva en Mataró, donde se sitúa Can Xalant. En esta perspectiva los medios de comunicación son objeto de atención particular.

El seminario reunirá a lo largo del último trimestre de 2007 un grupo de estudiosos que a través de este blog, de dos encuentros y dos conferencias en el Centro de Creación Contemporánea de Can Xalant de Mataró, irán definiendo y discutiendo los ejes de la cuestión.

En la videoinstalación se podrán ver entrevistas a los propios migrantes y entrevistas a especialistas en forma de retrato a los entrevistados.

 

AQUEST BLOG

AQUEST BLOG

Aquest blog és una área de treball pel grup que prepara Imatges del benestar. Els redactors són tots els integrants del grup i els convidats: Robert Tomàs, Francesc Puntí, Jordi Moreras, Lola López, Claudio Zulian, Papa Sow, Àngels Pascual de Sans i Alain Blomart.

El blog és multilingüe, i és possible expresar-se en català, castellà, anglès i francès. Gallec, portuguès, italià i llatí són també utilitzables, ja que algú  del grup els comprèn.

En aquest blog els redactors publiquen tot tipus de material reflexiu que pugui ser d'utilitat per alimentar estudis i discussions, des de propostes d' enfoc respecte els temes tractats, fins a comentaris sobre lectures i pel.lícules.

Les activitats presencials del grup es realitzaran a Mataró (Barcelona) en el Centre de Creació i Pensament Contemporani Can Xalant, a on, al llarg dels mesos d'octubre i desembre es realitzaran dos seminaris que culminaran en dues jornades de conferències i debats, els dies 18 i19 de desembre de 2007. Paral.lelament, el 18, sempre a Can Xalant, es presentarà la videoinstal.lació de Claudio Zulian "Retrats de Discursos/Els motius de l'emigració", centrada en els mateixos temes que ha investigat el grup d' estudi. Totes les activitats, i el mateix desenvolupament d'aquest blog, reben el recoltzament del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i del Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró "Can Xalant".

 

IMATGES DEL BENESTAR

 

 

Emigrar, desitjar

La decisió d'emigrar es pren en l'origen per molt diverses raons: socials, culturals, polítiques, biogràfiques. Tot essent una qüestió essencial per a la comprensió cabal del fenomen migratori, és relativament poc estudiada. L'accent ha caigut molt més en les problemàtiques de l'arribada a destí i, si de cas, en els avatars del viatge.

Les imatges transmeses pels mitjans de comunicació tenen un paper fonamental en la creació d'un imaginari del "benestar" centrat tant culturalment -la societat del consum- com geogràficament -Europa, E.E.U.U- Uns imaginaris que constitueixen un dels ressorts principals per a decidir emigrar i, més enllà d'algunes apreciacions genèriques, han estat poc estudiats.

La intersecció dels dos camps d'estudi -migracions i mitjans de comunicació- ens sembla un terreny de suma importància, l'exploració del qual pot permetre aclarir qüestions culturals, socials i polítiques actualment fonamentals.

 

El projecte

Es tracta d’un estudi interdisciplinari i transversal de l’impacte dels mitjans de comunicació en els imaginaris de llocs geogràficament allunyats d’Europa. Un estudi on voldríem que juguessin al nostre favor el saber acadèmic i també l’experiència artística, que suposa una sensibilitat especial vers aquells aspectes de la cultura que per ser difícilment quantificables són rarament tinguts en compte.

Pensem essencialment en certes dimensions culturals lligades als desigs, les expectatives i els afectes, i en general a l'elaboració personal d'una visió del món en la que conflueixen elements generals i biogràfics. Estem convençuts de la necessitat de considerar els migrants com subjectes portadors de projectes i no com passius receptors de pressions econòmiques, socials i polítiques. I menys encara com mers objectes d'estudi.

És la raó per la qual em decidit produir paral·lelament una reflexió discursiva i una videoinstal.lació, una presentació audiovisual en la que no defugirem aspectes subjectius o impressionistes, coherentment amb el camp i la modalitat de la investigació.

La nostra ambició és la d'explorar també formes de producció de cultura noves que traspassin no només les barreres de les diferents disciplines científiques sinó també les dels camps d'expressió subjectiva (art, literatura, cinema).

Considerem que aquest és el desafiament al que ens encara l'enorme desenvolupament dels mitjans de comunicació que si, d'una part, fa trontollar la cultura del llibre, no aconsegueix proposar, per ara, formes "ciutadanes" de transmissió de la cultura.

 

Que és

Imatges del benestar és un seminari i una videoinstal.lació on s’investiga formes i gènesis de l’imaginari del “benestar” entre les persones que han decidit emigrar, amb especial atenció a grups i persones que provenen de l’Àfrica subsahariana –i que tenen una presència massiva a Mataró, on es situa Can Xalant- i el paper dels medis de comunicació.

El seminari reunirà al llarg de l'últim trimestre de 2007, un grup d'estudiosos que mitjançant una web, dos encontres y dos conferencies al Centre de Creació i Pensament Contemporani de Can Xalant, aniran definit i discutint els eixos de la qüestió.

En la videoinstal.lació es podran veure entrevistes als propis emigrants; entrevistes amb especialistes; documentació directa dels medis de comunicació: enregistraments de programes de ràdio i televisió, material disponible a la xarxa, diaris i revistes.